Beheersen van bloedglucose

Bij mensen met diabetes is de controle en het beheersen van hun glycemie uitermate belangrijk. Ze moeten hun toestand regelmatig opvolgen en controleren om schommelingen in hun bloedglucosegehalte te vermijden - te hoge bloedglucosespiegels (hyperglycemie) of te lage spiegels (hypoglycemie). Zulke schommelingen kunnen immers complicaties veroorzaken.

WAT IS BLOEDGLUCOSEMONITORING?

Monitoring wordt voorgeschreven door uw arts en is afhankelijk van uw type diabetes en behandeling.

 • U moet wellicht elke 3 maanden uw arts bezoeken om uw nuchtere bloedglucosegehalte of geglyceerde hemoglobine (HbA1c-gehalte) te laten meten. Deze meting wordt uitgevoerd in een laboratorium.

 • Het kan zijn dat u enkele keren per dag op bepaalde momenten een bloedglucosemeter moet gebruiken. Deze kan uw bloedglucosespiegel nauwkeurig testen aan de hand van een heel klein bloeddruppeltje.

HOE EEN BLOEDGLUCOSEMETER GEBRUIKEN

Was en droog eerst uw handen. U hebt uw glucosemeter, strips, uw prikpen en lancetten nodig. Begin met het plaatsen van een nieuw lancet in de prikpen. Plaats ook een strip in de bloedglucosemeter. Masseer uw vinger van de basis naar boven toe. Druk vervolgens de dop van uw prikpen tegen de zijkant van uw vinger en prik zodat een bloeddruppeltje vrij komt. . Verwijder de eerste bloeddruppel. Breng het uiteinde van een teststrip in contact met de bloeddruppel. De bloedglucosemeter toont vervolgens uw bloedglucosespiegel. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor meer informatie.

HOUD EEN DAGBOEK BIJ VAN UW TESTRESULTATEN

U kunt een overzicht krijgen van uw bloedglucosespiegels door een diabetesdagboek bij te houden. Niet alleen uw zorgverlener kan deze informatie gebruiken; ook u kan ervan gebruik maken om uw streefwaarden voor uw bloedglucosespiegel te controleren en bereiken. U kunt uw metingen handmatig registreren in een eenvoudig dagboek. Als u MyStar Extra® of BGStar® bloedglucosemeters gebruikt, worden uw resultaten automatisch geregistreerd en kunnen ze worden weergegeven in een overzichtelijke grafiek. Afhankelijk van de meter die u kiest, kunnen uw waarden zelfs automatisch naar uw zorgverlener of familieleden worden verstuurd.

 • Als uw bloedglucosegehalte daalt tot lager dan 72 mg/dL, kunt u volgende symptomen ervaren: wazig zien, trillen, tintelingen, zweten, concentratiestoornissen, angst, honger, hoofdpijn, spraakproblemen, misselijkheid, versnelde hartslag en duizeligheid. Als dit 's nachts optreedt, kan het een onrustige slaap, nachtmerries, nachtzweten, ontwaken uit de slaap en ochtendhoofdpijn veroorzaken. Een laag bloedsuikergehalte wordt hypoglycemie genoemd.

  Als dit zich voordoet, moet u direct een snelwerkende suiker eten of een zoete drank nuttigen. Herhaal de test na 15 minuten en als uw bloedglucosespiegel nog steeds lager dan 72 mg/dL is, eet dan opnieuw een snelwerkende suiker of drink een zoete drank.

  In geval van ernstige hypoglycemie dient u de noodprocedure te volgen die uw zorgverlener u heeft uitgelegd.

  Aarzel niet om contact met hem/haar op te nemen voor meer informatie.

  Te veel eten, een dosis medicatie of insuline missen, een plotselinge stemmingswisseling, zwangerschap of minder actief zijn dan normaal kunnen allemaal een hoog bloedsuikergehalte veroorzaken. Dit wordt ook wel hyperglycemie genoemd.

  Als uw bloedglucosespiegels zeer hoog zijn, produceert uw lichaam ketonen. In combinatie met een hoog bloedglucosegehalte kunnen ketonen een diabetische ketoacidose (of kortweg DKA) veroorzaken. Dit is een medisch noodgeval.

  Symptomen van DKA zijn: vaak urineren of aanhoudende dorst gedurende langer dan een dag, ongewone vermoeidheid, misselijkheid en braken, stijfheid of pijn in de spieren, verwardheid, snelle ademhaling, naar 'fruit' ruikende adem, hoofdpijn, buikpijn, moeite met ademhalen tijdens het liggen en zelfs verlies van bewustzijn. Als u vermoedt dat u symptomen hebt, vraag dan iemand om u naar de dichtstbijzijnde spoedafdeling van een ziekenhuis te brengen of onmiddellijk een ambulance te bellen.

  Het risico op DKA is hoger voor mensen met diabetes type 1. Als u een persoon met diabetes type 1 bent, kan u thuis gemakkelijk testen op ketonen via een urinetest met behulp van urinaire strips.