Wat is diabetes?

Na een maaltijd bevat uw bloed suiker (glucose) die afkomstig is van het voedsel dat u hebt gegeten. De alvleesklier produceert dan normaal gezien een hormoon nl. insuline dat ervoor zorgt dat uw cellen glucose uit het bloed opnemen om te gebruiken als energiebron. Zonder insuline, of met te weinig insuline, nemen uw cellen geen glucose uit het bloed op en blijft uw bloedsuikerspiegel hoger dan normaal.

SYMPTOMEN EN DIAGNOSE





  • Droge mond
  • Zwakte, moe gevoel
  • Meer dorst
  • Vaak urineren
  • Hoofdpijn
  • Onverklaard gewichtsverlies (ook al eet u en hebt u honger)
  • Wazig zien

U zou in dit geval uw arts moeten raadplegen, die een eenvoudige bloedglucosetest kan uitvoeren om te controleren of u lijdt aan diabetes. Er is sprake van diabetes als uw nuchtere bloedglucosespiegel in twee afzonderlijke metingen hoger is dan 126 mg/dl. Een andere testmethode is de orale glucosetolerantietest (oGTT).

Een tienermeisje en een jongen op een witte achtergrond
Een man en een vrouw halverwege de vijftig op een witte achtergrond
Een zwangere vrouw op een witte achtergrond